Vrij van glutamaatzuur MSG

Men kan op verschillende manieren ontregeld raken, en je manier van eten kan voor disbalans in je lichaam zorgen, of juist een balans creëren. Ook kunnen bepaalde patronen je lichaam of hersenen ontregelen. Giftige stoffen kun je nemen, maar je weet het niet. De positieve en negatieve kanten over onze voeding.
Plaats reactie
Sita
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1740
Lid geworden op: 13-02-2008 17:33

Vrij van glutamaatzuur MSG

Bericht door Sita » 01-02-2009 16:54

MSG wordt in het lichaam omgezet in y-aminoboterzuur, een psychoactieve stof die bepaalde zenuwknooppunten in de hersenen blokkeert. In het lichaam wordt deze stof afgebroken door mono-amine-oxydase, waardoor een evenwicht gehandhaafd blijft. Door medicijngebruik (MAO-blokkers) of een overgevoeligheid voor glutaminezuur kunnen persoonlijkheidveranderingen ontstaan, zoals woedeaanvallen, schizofrenie en apathie. MSG werkt competitief met andere neurotransmitterstoffen waardoor de productie van acetylcholine (eveneens een neurotransmitter) verhoogd wordt, en leidt tot neurologische symptomen en gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit. MSG mag niet toegepast worden in babyvoeding voor baby’s jonger dan 3 maanden. Het lost goed in water op; de oplossing is neutraal. Als smaakversterker is het alleen werkzaam bij een pH van 5 tot 8, in eiwitrijke voedingsmiddelen en in aanwezigheid van natriumchloride. Meestal wordt het toegepast in hoeveelheden van 0,2 tot 0,5%. Hogere concentraties geven een zoete smaak. Met een mengsel van 95% mononatriumglutamaat en 5% natriuminosinaat wordt een tienmaal zo sterk effect verkregen.


Ve-tsin van Conimex

Juist omdat Ve-tsin een smaakversterker is wordt het vaak gebruikt in het eten in vooral Chinese restaurants. De klachten die na het bezoek aan een restaurant lijken vaak op een voedselvergiftiging. Vaak is er echter sprake van een overgevoeligheidsreactie op Ve-tsin. Meestal veroorzaakt de inname van meer dan 5 gram klachten. De hoeveelheid Ve-tsin die symptomen kan veroorzaken is echter vaak per individu verschillend. De klachten staan bekend als ‘Chinese restaurant-syndroom’ of Kwok`s disease. Mensen die gevoelig zijn voor deze stof kunnen klachten krijgen zoals druk in het gezicht, hoofdpijn, pijn op de borst en een branderig gevoel op verschillende plaatsen in het lichaam, algehele gevoel van malaise, maag- en darmklachten, versnelde hartslag en tintelingen. MSG wordt aan verschillende producten toegevoegd die u mogelijk gebruikt. Soepen uit blik en uit pak, maggi, bouillon, chips, hartige snacks, kant-en-klaar-maaltijden, kruidenmixen, Oosterse gerechten, vleeswaren en vooral zoutvervangers, bekend als natriumarme producten.

Het glutamaatzuur in eiwitrijk voedsel heet L-glutamine; deze glutamine veroorzaakt geen klachten van de zenuwen of andere bijwerkingen. De ongebonden vorm van glutamaat is de D-glutamaat en komt niet van nature voor in hogere organismen. Wel vinden we deze vorm in de celwand van de al eerder genoemde bacterie Micrococcus glutamicus. Eind 1800 en aan het begin 1900 begon men met het vervaardigen van vrije glutaminezuur, de D-glutaminezuur. Deze vorm veroorzaakt bij proefdieren in de laboratoria schade aan de hersenen en bij mensen veroorzaakt het huidproblemen, hartkloppingen, depressie en epilepsie. D-glutaminezuur wordt ook toegevoegd aan pesticiden en mest. Hierdoor kunnen restproducten in ons voedsel en op ons bord terechtkomen. Het is dus niet vreemd dat iemand op sla de ene keer negatief reageert en de andere keer bij dezelfde soort sla geen klachten vertoont. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het gebruik van meststoffen en/of pesticide op de groenten.

De FDA vindt per definitie dat MSG een natuurlijk product is omdat het, zoals eerder genoemd, van nature voorkomt in bepaald voedsel. Waar men echter niet over praat is het verschil tussen ‘van nature’ en ‘in natuurlijke vorm’. Het MSG dat gebruikt wordt in het voedsel is niet in natuurlijke vorm. De benaming ‘natuurlijk’ is daarom zeer bedrieglijk.

MSG kan voorkomen in verwerkt voedsel, voedingssupplementen, dieetproducten, cosmetica en medicijnen. Het kan gebruikt worden op vers fruit en groenten; in pesticiden, schimmelbestrijdingsmiddelen, mest en groeibevorderende producten voor planten. Het kan lang blijven bestaan op het eetbare gedeelte van de plant, zoals bladeren, vruchten, noten en granen. MSG komt voor in plantproducten van AuxiGro; de producten zijn allemaal goedgekeurd omdat de MSG dat in het product zit ‘natuurlijk’ is. In 1997 toen deze producten op de markt kwamen, hadden verschillende mensen ziekteverschijnselenna het eten van sla of aardbeien die bespoten of waarvan de grond behandeld waren met AuxiGro.

Het vervelende van deze hele MSG-kwestie is dat u als consument er nooit zeker van kunt zijn dat een product echt MSG-vrij is. Verschillende producten die geadverteerd worden als ‘vrij van MSG’, ‘geen MSG toegevoegd’ en ‘geen MSG’, bevatten toch MSG. Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen zijn er verschillende benamingen van MSG, of een andere glutamaat en het belangrijkste is dat MSG nog steeds als ‘natuurlijk’ aangeprijsd wordt. In een restaurant is dit probleem nog groter want daar is de kok of inkoper minder attent op de verscholen vorm van monosodiumglutamaat, dan wanneer u inkopen doet en aandachtig het etiket leest voordat u het product in uw boodschappenwagentje legt. Zelfs in ‘natuurlijke’ producten kan MSG voorkomen. De benaming die daarvoor gebruikt wordt, ‘hydrolyzed soy protein’ of gehydrolyseerd sojaeiwit, zal geen argwaan bij u wekken.

Voor de mensen die gevoelig of allergisch zijn voor MSG zijn er nog twee neurotoxische (schadelijk voor de zenuwen) aminozuren die tegenwoordig in voedsel gebruikt worden. Deze twee aminozuren zijn L-cysteine en `aspartic` zuur. Aspartaatzuur vinden we in de suikervervangende producten ‘neotaam’ en ‘aspartaam’. L-cysteine wordt meestal gebruikt in meelprodukten. Als consument kunt u beter vragen of kijken naar producten waarop vermeld staat ‘vrij van glutamaatzuur’. De verkoper die bewust is van MSG, praat liever over producten die ‘vrije glutamaatzuur’ bevatten in plaats van te zeggen dat er monosodiumglutamaat in het product verwerkt is. Bij de Amerikaanse benamingen zoals: autolyzed yeast, hydrolyzed pea protein, carrageenan, sodium caseinate, enzymes en een hele reeks andere minder bekende benamingen betekent het dat het product vrije glutamaatzuur bevat of dat het tijdens de productie er in is ontstaan.

Wilt u echt helemaal veilig uw voedsel kunnen bereiden, gebruik dan verschillende kruiden die ook een lekkere smaak aan het voedsel geven. Trouwens wat is er mis met het eten van echte verse kippen- of groentesoep?


Bronnen: Wikipedia, Creation

Dit is een topic om de voeding anders onder de loep te nemen
http://winworld.forum2go.nl/we-zijn-lic ... t1570.html


Plaats reactie

Terug naar “Ontregeld, of juist op regel, door eten of leefpatronen?”