Rijk aan (bloed)zuiverende zouten (kalium 32%, calcium 29%, magnesium 7%, ijzer 5%, fosfor 8%, silicium 7%, natrium 3% en chloor 4%) en vitaminen A en C De lichtgroene topjes zijn het lekkerst en het meest gezond en waar brandnetels groeien zie je die nu in grote getale. Het heeft dan ook geen nut om meer te plukken dan je die dag nodig hebt. Gebruik wel handschoenen bij het verzamelen en een schaartje om de topjes af te knippen.
Sap
Was de bladeren (alleen jonge!).
1appel
en doe dit in de sapcentrifuge
Wijn
Voor 5 liter:
2 liter jonge toppen, was ze en laat ze 45 minuten sudderen in 2 liter water, samen met 10 gram gekneusde gemberwortel , en de schil (niet het wit!) van 2 citroenen. Zeef dit en vul aan tot 4,5 liter water. Giet deze vloeistof over 1750 gr. suiker en het sap van 2 citroenen. Voeg wat gistvoedsel toe en als de vloeistof niet warmer is dan 21 graden wijngist.
Doe de vloeistof in een vat dat je afsluit met een doek en laat het geheel 4 dagen gisten. Daarna hevelen in gistingsfles, afsluiten met waterslot en als de wijn opklaart hevelen in nieuwe gistingsfles. Na 3 maanden bottelen. Als alles naar wens verloopt heb je een zoete wijn van 18%.
PROOST!!!
Brandnetelsap en Brandnetelwijn
-
- Site Admin
- Berichten: 1740
- Lid geworden op: 13-02-2008 17:33
-
- Lid
- Berichten: 570
- Lid geworden op: 18-03-2008 16:39
Bedankt Sita !!
Ik drink 's avonds voor het slapen gaan altijd brandnetelthee om mijn reumatische klachten binnen de perken te houden.
Ik koop de thee in de winkel, maar misschien kan ik de blaadjes verzamelen, drogen in de oven en thee van zetten?
Liefs Carla
Ik drink 's avonds voor het slapen gaan altijd brandnetelthee om mijn reumatische klachten binnen de perken te houden.
Ik koop de thee in de winkel, maar misschien kan ik de blaadjes verzamelen, drogen in de oven en thee van zetten?
Liefs Carla
Het zijn de dingen die we denken te weten, die ons er van weerhouden te leren