Zonnebank even gevaarlijk mosterdgas arsenicum + upload

Prehistorie, wetenschappelijke vondsten, en en andere wetenschappelijke onderzoeken
Plaats reactie
wiba
Moderator
Moderator
Berichten: 3730
Lid geworden op: 22-04-2008 12:19

Zonnebank even gevaarlijk mosterdgas arsenicum + upload

Bericht door wiba » 29-07-2009 21:25

Mensen die voor hun dertigste regelmatig onder de zonnebank liggen hebben een 75% grotere kans op huidkanker. Dat is gebleken uit onderzoek van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC). Zij hebben de zonnebank daarmee tot uiterst gevaarlijk bestempeld. Sinds 1992 is bekend dat zonnebanken en gezichtbruiners schadelijk en mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. Nu blijkt dat de apparaten zich zelfs in de hoogste risicocategorie op het krijgen van kanker bevinden. In deze categorie bevinden zich ook mosterdgas en arsenicum. Het IARC publiceerde hun bevindingen in het medisch tijdschrift Lancet Oncology. "Mensen moeten weer gewezen worden op de risico's van de zonnebank," vindt specialist Vincent Cogliano. Het IARC hoopt met name jongeren te overtuigen geen zonnebank te gebruiken. Vanuit de zonnebankindustrie is argwanend gereageerd: zij vinden de bewijzen niet voldoende en voeren aan dat de meeste mensen minder dan 20 keer per jaar onder de zonnebank liggen. Dan zou er geen risico zijn.
Bron: MSM lifestyle
Groetjes Wilma

Zoals de ogen onze ziel weerspiegelen
Zo weerspiegelen de voeten ons lichaam

karin
Trouw Lid
Trouw Lid
Berichten: 2065
Lid geworden op: 14-05-2008 15:46

Bericht door karin » 04-10-2009 22:39

Ik heb het altijd al een raar iets gevonden de zonnebank,net als een magnitron MMM al die stalingen kan gewoon niet goed voor je zijn.
Bedankt voor deze waardevolle informatie Wilma.
Warme groet karin
Welkom medereizigers!

WE DIENEN TE WETEN DAT WIJ ZELF DIE VERANDERING ZIJN !!

Bevrijd, Verspreid en Verbind !

Danistha
Lid
Lid
Berichten: 527
Lid geworden op: 24-03-2008 12:46

Bericht door Danistha » 05-10-2009 10:44

Zonvakantie schadelijker dan zonnebankgebruik.
Een week op het Spaanse strand brengt meer risico's met zich mee dan vijf jaar verantwoord gebruik van de zonnebank.
Dat blijkt uit een visiedocument van SVZ.

Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) neemt stelling tegen de verwarrende en verontrustende berichten die de afgelopen weken zijn verschenen over de risico's van zonnebanken.

-"Wie driemaal per maand een bezoek van 15 minuten brengt aan een zonnestudio en dat negen maanden per jaar doet,krijgt per jaar ongeveer zeven uur UV-licht op zijn lichaam".Dit is volgens de normen evenveel als van de middagzon aan de Middellandse Zee.

-"Wie een strandvakantie van een week houdt in Spanje,verblijft al gauw zeven dagen van gemiddeld vier a vijf uur op het strand in de zon.Zo krijgt hij tussen de 25 en 35 uur UV-licht op zijn lichaam.En dat niet geleidelijk en steeds met voorkoming van zonnebrand".

In het visiedocument 'De waarheid rond het gebruik van zonnebanken' beschrijft SVZ hoe de zonnebanken niet meer UV-licht mogen afgeven dan de zon aan de Middellandse Zee."Niet in de eerste plaats geldt bovendien dat zonnebanken in zonnestudio's niet mogen worden gebruikt door personen jonger dan 18 jaar".

De branchvereniging vergelijkt het gebruik van kunstmatig UV-licht met dat van alcohol:
'Geniet,maar wel met mate'.

KWF Kankerbestrijding,met wie SVZ samenwerkt in het Platform Verstandig Zonnen,heeft in een betreffende persverklaring ook aangegeven dat er in feite niets nieuws aan de hand is.

"Naast onderzoek naar risico's verschijnen er tevens steeds meer onderzoeken die aangeven dat een bepaalde mate van UV-licht onontbeerlijk is voor een goede gezondheid en de preventie van diverse soorten kanker".

SVZ is in 1987 opgericht om verantwoord zonnen en zonnebankgebruik te bevorderen,overmatig zonnen en huidkanker te voorkomen en de positieve effecten van zonlicht (UV-licht) tot hun recht te laten komen.
Zij vertegenwoordigt 170 ondernemingen in de zonnebranch.Gezamelijk streven zij ernaar dat het SVZ-lidmaatschap op korte termijn uitgroeit tot een 'keurmerk' dat bepaalde garanties biedt aan het publiek.

Bron:ANP
What goes around,comes around...

gerrit
Lid
Lid
Berichten: 325
Lid geworden op: 24-10-2008 11:53

Bericht door gerrit » 05-10-2009 11:45

Niet elke zomer is zonnig, vaak nat en kil in ons landje.
Zo'n 4 jaar geleden hebben we op aanraden van een arts een zonne-hemel aangeschaft, met infrarood lamp er in ivb met reuma.
Met de boodschap deze 2 keer per week 20 minuten te gebruiken van de herfst tot het voorjaar, sindsdien zijn de klachten van pijn,stijve gewrichten en ook nog eens het humeur geweldig verbeterd.(naast letten op goede voeding enz natuurlijk) Plus, hoefden niet naar een warm land om de winter en nattigheid hier te trotseren! Want zover was het bijna wel.
Dus niks bruinbakken ed zodat we met 'kunstbeentjes/kleurtje'rond lopen.
Ben zelf met een getinte huid geboren door een afwijkend ijzer opname in m'n lichaam, waardoor ik zo wie zo in mum van tijd bruin word.
oordeel over gedrag niet over de persoon

karin
Trouw Lid
Trouw Lid
Berichten: 2065
Lid geworden op: 14-05-2008 15:46

Bericht door karin » 05-10-2009 15:40

Danistha wat een infomatief schrijven,bedankt hiervoor, hier was ik niet van op de hoogte.

Ook jou informatie gerrit,ik heb altijd een raar gevoel in mijn buik met een zonnebank,na dit lezen verlicht me dat.
Bedankt.
Welkom medereizigers!

WE DIENEN TE WETEN DAT WIJ ZELF DIE VERANDERING ZIJN !!

Bevrijd, Verspreid en Verbind !

berdien
Diamantje
Diamantje
Berichten: 3367
Lid geworden op: 11-08-2008 19:24

Bericht door berdien » 05-10-2009 17:41

Danistha schreef:"Naast onderzoek naar risico's verschijnen er tevens steeds meer onderzoeken die aangeven dat een bepaalde mate van UV-licht onontbeerlijk is voor een goede gezondheid en de preventie van diverse soorten kanker".


Bron:ANP
apart heb juist gehoort dat de gene die ik ken de zonnebank moest vermijden?
een prei hoort er bij !!! zwiep zwiep

gerrit
Lid
Lid
Berichten: 325
Lid geworden op: 24-10-2008 11:53

Bericht door gerrit » 05-10-2009 18:09

De ene mens is de ander niet, dus zijn er die zelfs ook buiten weinig of niet in de zon moeten verblijven, laat staan onder een zonne-bank ed.
Dan is er nog de mix van meningen van diverse artsen dus, die een eigen verschillende visie hebben.
Ook hier denk ik toch ook, steek je licht op, en bewandel het midden, zoals bij menig ander advies waar in men elkaar tegen spreekt, waar door we uiteindelijk zelf moeten beslissen.
Dit geld op hele brede schaal tot en met voeding, zalfjes, water, creme's,medicijnenen etc etc.
oordeel over gedrag niet over de persoon

wiba
Moderator
Moderator
Berichten: 3730
Lid geworden op: 22-04-2008 12:19

Bericht door wiba » 11-10-2009 18:53

Interessant al deze informatie. Leuk om op verschillende manieren naar een artikel te kijken en er andere naast te leggen en vooral de eigen ervaringen te delen.
Vroeger ging is vaak onder een zonnebank voor ik met vakantie ging om daar vervolgens nog meer te bruinen. Dacht dat ik dan minder snel zou verbranden. Echter is dat niet het geval.
Zo ook een vriendin die naar een dermatoloog ging voor het verwijderen van een op een irritante plek zittende moedervlek. Zat onder een broekriem en 1 onder het BH bandje.
De dermatoloog bekeek alle moedervlekjes en er bleken veel verdachte hele donker plekjes bij te zitten. Deze werden verwijderd en waar ze voor kwam bleven zitten.
Noodzaak om die donkere, bij zwart af, plekjes eerst te verwijderen, die waren waarschijnlijk door haar zongedrag in het verleden ontstaan. Zowel zonnebank als de zon kregen beide de de schuld hiervan door de dermatoloog.

Liefs Wilma
Groetjes Wilma

Zoals de ogen onze ziel weerspiegelen
Zo weerspiegelen de voeten ons lichaam

Sita
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1740
Lid geworden op: 13-02-2008 17:33

upload 21 nov 2009

Bericht door Sita » 21-11-2009 14:57

laatste nieuws 21 nov 2009

Midden in de zomer brachten kranten, radio- en televisierubrieken het alarmerende bericht dat zonnebanken te vergelijken zijn met arsenicum en mosterdgas. Het International Agency for Research on Cancer (IARC), onderceel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, had na een analyse van de wetenschappelijke literatuur vastgesteld dat zonnebanken kankerverwekkend voor mensen zijn en in dezelfde gevaarscategorie vallen als onder meer asbest en een HIV-infectie.


Volgens het IARC was aangetoond dat bruiningsapparatuur de kans op een melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker, met 75 procent verhoogt. Jaarlijks komen er 132 duizend nieuwe patiënten bij.



De branchevereniging van zonnestudio’s (SVZ) verweerde zich begin deze maand met een landelijke advertentiecampagne. Daarin werd benadrukt dat in Nederland voor zonnebanken veilige normen gelden: ze mogen niet meer uv-straling afgeven dan de zon hartje zomer aan de Middellandse Zee, en dan schakelt het apparaat na een half uur ook nog uit. Maar het kwaad was al geschied: het bezoek aan zonnestudio’s is sinds de onheilstijding met 20 procent teruggelopen.


Edoch: eind vorige week kwam de Gezondheidsraad met een rapport dat gerust als een rectificatie mag worden beschouwd. Op verzoek van minister Klink van Volksgezondheid keek het adviesorgaan naar de beschikbare kennis over de gevolgen van uv-straling. De Gezondheidsraad blijkt ‘reserves’ te hebben over het wetenschappelijke bewijs waarop het IARC zich baseert.


Volgens de raad is het niet zeker dat de zonnebank verantwoordelijk is voor het ontstaan van melanomen bij gebruikers. Het is best denkbaar, schrijft de raad, dat andere factoren de verhoogde incidentie van melanomen daar verklaren. Zo is gebleken dat mensen die graag gebruikmaken van de zonnebank, ook ‘een zongedrag vertonen’ dat een verhoogde kans op melanomen met zich meebrengt. Melanomen komen veel voor in de hogere sociale klassen, bij mensen die geld hebben voor zowel een zonnebankkuur als zonvakanties.


Bestuurslid Huib van Heest van branchevereniging SVZ zegt dat hij de afgelopen week tevergeefs heeft geprobeerd de media te interesseren voor de genuanceerde boodschap van de Gezondheidsraad. Frustrerend, verzucht hij: ‘Mensen zijn bang geworden voor de zonnebank, maar niet voor de gewone zon. Terwijl die al twintig jaar in de hoogste gevaarscategorie van het IARC staat. Ze gaan wel met hun onbeschermde huid urenlang in de volle zon zitten. Juist dat levert de meeste risico's op. Terwijl één keer in de tien dagen een half uurtje voorbruinen op de zonnebank de huid beschermt.’


Nederland is op zonnebankgebied het braafste land van Europa, zegt Van Heest: jongeren onder de 18 jaar mogen hier niet onder de zonnebank, en de sterkte van de lampen is twee jaar geleden al gereduceerd. De Europese branchevereniging gaat binnenkort op tournee om andere landen ervan te overtuigen het Nederlandse voorbeeld te volgen.


Van de Gezondheidsraad hoeft de zonnebank niet in de ban. Het advies dat al in 1986 werd afgegeven, blijft van kracht: ‘zon verstandig en met mate’. Conclusie: ‘Een onderscheid tussen zonnebaden en zonnebanken is vooralsnog niet gerechtvaardigd.’



Ellen de Visser (in het katern Kennis van 21 november 2009)
bron: Volkskrant


hannie
Trouw Lid
Trouw Lid
Berichten: 1912
Lid geworden op: 08-09-2008 16:40

Bericht door hannie » 21-11-2009 20:09

:D :D :D :D
<center>Het leven is zoals het komt
Terwijl ik andere plannen maak/had

Plaats reactie

Terug naar “Wetenschappelijke ontdekkingen onderzoeken, Van Nu en de Prehistorie”