Eet je vrolijk !

Men kan op verschillende manieren ontregeld raken, en je manier van eten kan voor disbalans in je lichaam zorgen, of juist een balans creëren. Ook kunnen bepaalde patronen je lichaam of hersenen ontregelen. Giftige stoffen kun je nemen, maar je weet het niet. De positieve en negatieve kanten over onze voeding.
Plaats reactie
wiba
Moderator
Moderator
Berichten: 3730
Lid geworden op: 22-04-2008 12:19

Eet je vrolijk !

Bericht door wiba » 25-08-2011 12:45

Eet je vrolijk!
Over serotine, tryptofaan en chocolade

Eet je vrolijk!
Eten en drinken waar je je energiek en gelukkig door voelt. Kan dat en zo ja, hoe doe je dat?
Wetenschappelijk bewezen is er helaas nog erg weinig, maar er zijn wel steeds meer aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen bij je stemming. Verschillende hormonen in je lichaam en stoffen in die voedingsmiddelen zouden daarbij van belang zijn, vooral serotonine en cafeïne.

Serotonine
Serotonine staat bekend als het feelgood stofje in je hersenen. Feitelijk is het een hormoon, opgebouwd uit koolhydraten en het aminozuur tryptofaan. Voedingsmiddelen die de serotonineproductie in je hersenen vergroten, zouden dan ook je humeur verbeteren.

Welke voedingsmiddelen zijn dit? Omdat serotonine opgebouwd wordt uit koolhydraten, zou koolhydraatrijke voeding een rol spelen. Volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta zijn dan een goede keuze, zij bevatten koolhydraten die langzaam in je lichaam worden opgenomen. Ook tryptofaan is belangrijk. Tryptofaan vind je onder meer in melk, bananen, kikkererwten en chocolade.


Chocolade
Met chocolade is dan meteen de lekkernij genoemd die het meest in verband wordt gebracht met een geluksgevoel. Veel verschillende stoffen in chocolade zouden daarbij een rol kunnen spelen, zoals dopamine, serotonine, endorfine, anandamide, theobromine en cafeïne. De meeste van deze stoffen werken stimulerend. Houd overigens wel in de gaten dat chocolade ook veel verzadigde vetten en veel calorieën bevat.

Cafeïne
Chocolade bevat, net als bijvoorbeeld koffie en thee, cafeïne. Van deze stof is de opwekkende werking wel wetenschappelijk aangetoond. Cafeïne werkt stimulerend op de hersenen, nieren, maag en darmen en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Vooral in koffie is de stof actief.

Cafeïne wordt ook snel opgenomen in je bloed, de helft al drie tot vier minuten na het drinken van een kop koffie. Te veel cafeïne is niet goed, en kan het moeilijk maken in slaap te vallen. Bij sommige mensen is dat al het geval bij één kopje koffie dat ze 's avonds drinken.

Noten en vis
Het rijtje voedingsmiddelen en stoffen dat van invloed zou zijn op je humeur en levenslust is flink aan te vullen. Cashewnoten en hazelnoten bevatten in verhouding veel magnesium, dat een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling.

Mager vlees en gevogelte bevatten het aminozuur tyrosine, waardoor het dopaminegehalte in je hersenen stijgt. Dit zorgt voor een grotere alertheid en focus. De omega-3-vetten in vette vis (zalm, haring, makreel) en de folaten in bladgroenten (spinazie) zouden heilzaam zijn bij depressie. Vooralsnog blijft het hier bij aanwijzingen.

Bron: Gezondheidsnet
Groetjes Wilma

Zoals de ogen onze ziel weerspiegelen
Zo weerspiegelen de voeten ons lichaam

Plaats reactie

Terug naar “Ontregeld, of juist op regel, door eten of leefpatronen?”